REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA HİZMETLERİ
Okulumuz bünyesinde verilen rehberlik ve danışma hizmetleri; önleyici ve gelişimsel hizmetler, iyileştirici hizmetler ile destek hizmetlerinden oluşmaktadır. Bunlar:
A)ÖNLEYİCİ VE GELİŞİMSEL HİZMETLER
1.Sınıf Rehberlik Programı:
Öğrencilerin kişisel-sosyal, eğitsel ve mesleki gelişim alanlarına yönelik olarak belirlenmiş kazanımların sınıflarda grup etkinlikleri yolu ile öğrencilere sistemli bir şekilde sunulmasını amaçlayan programlardan oluşur.
2. Bireyi Tanıma Çalışmaları:
Öğrencilerin kendini keşfetmesini ve gerçekçi kararlar almasını sağlamak amacıyla rehber öğretmen, sınıf rehber öğretmeni ve diğer öğretmenler tarafından sunulan; öğrencilerin kişilik özellikleri, sosyoekonomik koşulları, aile özellikleri, çevreyle ilişkileri, psikolojik uyumu, sağlık durumu, ilgi ve yetenekleri, sahip olduğu değerler, akademik başarısı gibi durumlar hakkında test ve test dışı teknikler yoluyla bilgi toplanması ve elde edilen bilginin kişiyle paylaşılmasını içeren bütünleştirilmiş çalışmalardır.
3. Bilgi Verme Çalışmaları:
Öğrencilerin kişisel-sosyal, eğitsel ve mesleki gelişim alanlarında ihtiyaç duydukları bilgilerin bireysel görüşme; küçük grup çalışmaları; psiko-eğitsel programların uygulanması, seminer, gezi, atölye çalışması, konferans, panel gibi büyük grup çalışmaları ve pano, broşür, okul internet sayfası vb. yayın hazırlama yolları ile sunulmasını içerir.
Bilgi verme çalışmaları üç alanda sunulmaktadır;
Kişisel-Sosyal Rehberlik: Sosyal duygusal beceriler, kendini tanıma ve anlama, gelişim dönemi ve görevleri, kendine karşı olumlu tutum, özerk kimlik gelişimi, duygu düzenleme, ihmal ve istismardan korunma ve bağımlılıkla mücadele gibi konularda öğrencilere bireysel görüşme, küçük grup, psiko-eğitsel grup ve büyük grup çalışmaları yolu ile sunulan bilgi verme çalışmalarını kapsamaktadır.
Eğitsel Rehberlik: Okula ve çevreye uyum sağlama, öğrenmeyi öğrenme, verimli ders çalışma becerileri kazanma, eğitimiyle ilgili karar verme süreçleri, başarıyı engelleyen etmenler, devamsızlık nedenleri, kişiye özgü öğrenme stilleri, üst öğrenim kurumları ile eğitim ve meslek yaşamı arasında bağlantı kurma gibi konularda öğrencilere bireysel görüşme, küçük grup, psikoeğitsel grup ve büyük grup çalışmaları yolu ile sunulan bilgi verme çalışmalarıdır.
Mesleki Rehberlik: Meslekleri tanıma, ilgi, yetenek ve değerlerini tanıma, kişisel nitelikleri ile meslekler/işler arasındaki ilişkileri anlama, iş yaşamı ve çalışmaya ilişkin olumlu tutum geliştirme, mesleğe hazırlanma konularında öğrencilere bireysel görüşme, küçük grup ve büyük grup çalışmaları yolu ile sunulan bilgi verme çalışmalarıdır.
B) İYİLEŞTİRİCİ HİZMETLER
1.Bireysel Psikolojik Danışma: Öğrenci ile psikolojik danışma ve rehberlik alanında eğitim almış rehberlik öğretmeni arasında öğrencinin kişisel-sosyal ilişkilerini iyileştirme; başa çıkma yeterliliği ile sosyal etkililiğini artırma; karar verme süreçlerini öğrenme; kapasitesini güçlendirme, kendini keşfetme süreçlerini içeren; duygusal, düşünsel, davranışsal olarak iyileştirici ve geliştirici bir ilişkinin kurulduğu bireysel yardım hizmetidir.
2.Grupla Psikolojik Danışma: Belirli bir süreç içerisinde gerçekleşen, kendini tanıma, güçlü ve zayıf yönlerini fark etme, sosyal becerilerini geliştirme, başa çıkma, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirme gibi amaçlar çerçevesinde bir araya gelmiş 8-15 arası öğrenciyle, psikolojik danışma ve rehberlik alanında yetişmiş ve grup dinamiklerini yönetme yeterliliğine sahip rehberlik öğretmeni liderliğinde, etkileşime açık bir şekilde grup üyelerinden de destek almayı içeren danışma hizmetidir.
3. Sevk (Yönlendirme): Bireyin, rehberlik hizmetlerinin müdahale alanı ya da rehberlik öğretmeninin mesleki yeterlikleri dışında kalan bir uzmanlık alanında yardıma ihtiyaç duyması durumunda daha yetkin yardım alabileceği düşünülen uzman kişi/kurum/kuruluşlara yönlendirilmesidir.
C) DESTEK HİZMETLER
Dolaylı yoldan öğrencinin kişisel, sosyal, eğitsel ve mesleki gelişimini destekleyen rehberlik hizmetleridir.
Müşavirlik: Öğrencinin kişisel-sosyal, eğitsel ve mesleki gelişimine ilişkin olarak rehberlik öğretmeni tarafından veli, öğretmen ve yöneticilere sunulan önleyici ya da iyileştirici nitelikteki destek çalışmalarıdır.
REHBERLİK SERVİSİNE BAŞVURU
Rehberlik Servisi, eğitim yılı boyunca öğrenciler, veliler ve öğretmenlerin başvurabileceği bir birimdir. Rehberlik Servisinden yararlanmak için sınıf öğretmeniniz aracılığı ile ya da okulumuza gelerek görüşebilirsiniz, bunun içinherhangi bir prosedür yoktur. Servisten randevu almak hizmetin daha etkin ve planlı yapılmasını sağlamak içindir. Velilerimizin çocukları ile ilgili değişik konularda rehberlik servisi ile işbirliği yapmaları onların gelişimi açısından hayati öneme sahiptir.
Görüşmelerimiz hafta içi saat 09.00 ile 15.00 arasında yapılmaktadır.
Havva FISTIKÇI
Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen
Adres:
ŞAFAK MAHALLESİ OĞUZ KAĞAN USTA CADDESİ NO32 GÖLBAŞI / ANKARA
Telefon
0312 4853593